№ 7 | Deel 1: Europa

Zo is dat dus, reizen naar het oosten. Langzamerhand verandert alles—zo ook het schrift. Viel er in Tsjechië nog wat van de taal te maken, in Hongarije werd dit al minder. In Macedonië en Bulgarije is het helemaal puzzelen geblazen met dat Cyrillisch schrift. Overigens is dit schrift ontstaan in Bulgarije en niet in Rusland, zoals we altijd dachten. Eén van de vele nieuwe dingen die we in de afgelopen tijd geleerd hebben.

Het Rilaklooster

Wat de titel betekent? Er staat: Rilski Manastir (Rilaklooster) en Plovdiv. Het Rilaklooster is een heilige plek voor Bulgaren en wordt ook wel het Bulgaarse Jeruzalem genoemd. De oprichter is kluizenaar Johannes van Rila, die onder andere twaalf jaar in een grot heeft geleefd. Zijn volgelingen hebben in hetzelfde gebied, het Rilagebergte, dit klooster opgericht. We hebben er een nachtje geslapen en vonden het een lust voor het oog en een bijzondere belevenis. Vooral ’s avonds, toen de dagjesmensen verdwenen waren en met het vallen van het duister ook de stilte indaalde. Wist je trouwens dat de monniken in dit klooster prachtig kunnen zingen?

Plovdiv

Vervolgens ging de reis naar het sfeervolle en stokoude Plovdiv. Vroeger werd Plovdiv Philippopel genoemd, naar de vader van Alexander de Grote. Deze informatie hebben we niet van onszelf maar van Chris van Free Plovdiv Tours waarmee we een paar uur door de stad gewandeld hebben. Zeer leerzaam! Plovdiv blijkt niet alleen in de geschiedenis, maar ook nu nog van grote betekenis te zijn. De stad staat zelfs genomineerd voor de culturele hoofdstad van 2019. Wel, Plovdiv verdient het.

Authentiek en vol wilde natuur

We hebben erg genoten van Bulgarije. Het is een land met een prachtige, wilde natuur. Bossen in de mooiste groenschakeringen, ontelbare bruisende riviertjes en veel bergen. De oude Lada is hier nog steeds een veel gebruikt vervoersmiddel en paard en wagen ook. Toch is op veel plekken goed te zien dat Bulgarije met zijn tijd meegaat. Het is een mooie mix van authentiek platteland, wonderlijk natuurschoon en moderne steden die eigenlijk weinig meer onderdoen voor de steden in West-Europa.

Op naar Istanboel

Vannacht vertrekken we met de bus naar Istanboel. Alleen de naam al! We kijken enorm uit naar deze bruisende miljoenenstad die meer inwoners heeft dan heel Nederland bij elkaar. We hebben een couchsurfadres gevonden en daar zijn we heel blij mee. Het was niet zo makkelijk om iemand te vinden die nog beschikbaar was, maar dankzij Şahin is het toch gelukt. Weliswaar woont hij helemaal in het stadsdeel Belikdüzü, wat maar liefst veertig kilometer van Taksim en de Bosporus vandaan ligt, maar ach, wat geeft het. Istanboel is Istanboel!

Geplaatst op

in